Tudomány

Megmagyarázhatatlan képződmény a dzsungelben

Mint egy komolyan körbekerített adótorony, csak éppen kettő centiméteres kivitelben - senki nem tudja, mit találtak Peruban.

A bizarr külsejű szerkezetre Troy Alexander, a Georgiai Műszaki Intézet végzős hallgatója lett figyelmes Peruban, az Amazonas mellett. Úgy néz ki, mint egy tisztességesen kipányvázott adótorony kerítéssel körbevéve. Csakhogy az átmérője mindössze két centiméter.

Alexanderék először egy ponyva mellett szúrták ki a táborukban, később még több helyen felfedeztek hasonló formákat. Le is fotózták őket, a képeket feltöltötték a Redditre. Bár úgy sejtik, valami rovar vagy pók “fészkéről” van szó, a közösségi oldalon kérték, valaki magyarázza meg, mik azok.

Biztosat azonban senki nem tud. Chris Buddle a McGill Egyetem pókokkal foglalkozó munkatársa komoly és izgalmas rejtélynek nevezte a fotókon látható szerkezetet, és elismerte: sem neki, sem a kollégáinak nincs ötlete, mi lehet. Hasonlóan nyilatkozott a Live Science-nek Norman Platnick, az Amerikai Természetrajzi Múzeum nyugalmazott kurátora. Fogalmam sincs, milyen állat készíthette – mondta.

Abban azonban a hozzászólók általában egyetértenek, hogy valamilyen báb lakozhat az építményben, esetleg egy pókfaj tojásának bonyolult védelmi rendszerét alkotja, de akár egy gomba termőteste is lehet.

Bármi is hozta létre a különös formációt, nem lenne meglepő, ha egy eddig ismeretlen fajt fedeznének fel általa. A világ esőerdőiben feltehetően még fel nem fedezett ízeltlábú fajok milliói bújnak meg. A panamai dzsungelben egy Manhattan nagyságú területen (87,5 négyzetkilométer) 25 ezer pókot, ízeltlábú fajt találtak, amelyek 70 százaléka új felfedezés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik