Tudomány

Medvemacska bukkant elő az Andokból

olinguito (olinguito)
olinguito (olinguito)

Évtizedek óta múzeumban porosodtak a bizonyítékok, amelyek alapján a tudósok most azonosítottak egy új emlősfajt Dél-Amerika felhők fölé nyúló hegyeiben.

Cseppet sem rendkívüli, ha Földünk egy-egy rejtett zugában eddig ismeretlen apró élőlényekre bukkannak a tudósok, vagy a tenger alatti “gabonaköröket rajzoló” UFO-ról derül ki, hogy valójában egy új halfaj. Legfeljebb eltöpreng az ember, hogy mennyire nem ismerjük a minket körülvevő világot, és vajon hány fajt pusztítunk ki, mielőtt megismernénk őket.

Az viszont már igencsak ritka, hogy egy viszonylag nagytestű emlős bukkanjon elő a fák közül, amelyet eddig soha, senki nem látott. Márpedig az Andokban épp ez történt.

A “macskamedve”, hivatalos nevén olinguito évtizedek óta az első ragadozó, amelyet a nyugati féltekén új fajként írtak le. Tíz évbe telt, mire a tudósok azonosították az új emlőst. Minden azzal kezdődött, hogy a zoológus Kristofer Helgen talált néhány csontot és bőrt egy chicagoi múzeum raktárában. A sokszor több mint százéves, összezsúfolva csomagolt, esetenként rosszul felcímkézett óriási gyűjteményekben nem ritkaság az ilyesmi.

A vörös bunda és az ismeretlen koponya azt feltételezte, hogy új fajról lehet szó, amit a DNS-vizsgálat meg is erősített. A 35 centiméter hosszú, egykilós olinguito az emlősök azon csoportjába tartozik, ahol a kutyák, macskák, medvék és rokonaik foglalnak helyet. Tudományos neve Bassaricyon neblina, legközelebbi rokona pedig a mosómedve.

Miután felkutatták a Kolumbia és Ecuador magas hegységeiben, fény derült életmódjára is. Magányosan él, éjjel aktív, és bár ragadozó, főleg növényi táplálékot fogyaszt – gondoljunk párhuzamként a medvére.  Barnás-vöröses bundája igen sűrű, alkalmazkodva az ötezer méter feletti magasság cseppet sem barátságos klímájához. Élete nagy részét a fákon tölti, egyszerre csak egy utódot hoz világra. Ugyan még elég keveset tudunk róla, annyi már bizonyosnak látszik, hogy élőhelye csaknem feléről már elűzte az ember terjeszkedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik