Tudomány

Gyalogló cápát filmeztek le

A kis méretű cápa úgy sétál a tenger fenekén, mintha a szárazföldön lenne.

Új tengerlakót fedeztek fel az indonéziai Halmahera szigetének partjainál. A bambuszcápák közé sorolt fajt innen nevezték el Hemiscyllium Halmaherának, érdekessége, hogy lapátszerű uszonyaival esetlenül botorkál a tengerfenéken. MIntha nem úszna, hanem mászna.

Az ügyetlen “lábmunka” a szalamandrára emlékeztette a Vancouveri egyetem kutatóit. Úgy vélik, ez az uszonyokkal való séta a fenéken lehetett az első lépés, hogy az első állatok elhagyják az őskori tengert és meghódítsák a szárazföldet. A cápa “járását” így akár a korai gerincesek mozgásának modellje lehet.

Más tudósok nem mennének ilyen messzire. Szerintük a cápa mozgása nem hasonlít az élő kövületnek tekintett bojtosúszójú haléhoz, amelyet az összes szárazföldi gerinces ősének tartanak. Ráadásul a bambuszcápák korántsem élő kövületek, hanem nagyon is “modern” cápák, és számos olyan furcsa fajt ismerünk, amelyek úgy tűnnek, mintha “járnának” az aljzaton.

A sétáló cápa inkább kifinomult alkalmazkodás a környezethez. A korallzátonyokon hasznos, ha az ott lakók könnyen mozognak a fenéken akár élelmet keresnek, akár menedéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik