Tudomány

Megtalálták a kalózhangyát

A kalózok szemkötőjére emlékeztető fekete sáv keresztezi az egyébként „átlátszó" hangya szemét.

Az ember már észre sem veszi, hogy a „civilizáció” terjedésével, kényelmének fokozása érdekében fajok százait tünteti el a Föld színéről. Egyes élőlények kipusztítása valóban fel sem tűnhet, hiszen még létezésükről sem tudunk: számtalan, az ember előtt ma még ismeretlen állat- és növényfaj él még körülöttünk.

Német kutatók most egy eddig még nem látott, érdekes hangyára bukkantak a Fülöp-szigetek erdeiben. A regensburgi egyetem munkatársai ismert fajokat gyűjtöttek a terepen, amikor egyikük felfedezte az árnyas patakmederből, kövek közül leselkedő apró rovart.


Forrás: LiveScience

A hangya teste szinte teljesen átlátszó, aminek köszönhetően az esőerdő mélyén uralkodó örök félhomályban gyakorlatilag láthatatlan. A fény és a nagyító azonban még egy érdekességet felfedett: fején sötét csík fut keresztbe, ami a tudósokat a kalózok szemkötőjére emlékeztette. A faj a hímek alaktani és viselkedésbeli változatosságáról ismert Cardiocondylák közé tartozik, hivatalos neve ezért a kalózokra utaló Cardiocondyla pirata lett.

A sötét pigmentcsík szerepe még rejtély. A sötétben élő hangyák látása nagyon rossz, leginkább vegyi anyagok, szaglás és tapintás útján érintkeznek egymással. Ezért szinte kizárt, hogy a kommunikációval, illetve az „udvarlással” állna kapcsolatban. A tudósok azt feltételezik, hogy a sötét sáv inkább a ragadozók megtévesztését szolgálja. Úgy érzékelhetik, mintha nem egy rovar, hanem két, különálló objektum lapulna előttük a földön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik