Tudomány

Testvérek pároztatásával mentenék meg az orrszarvúkat

orrszarvú (orrszarvú, )
orrszarvú (orrszarvú, )

Kétségbeesett kísérletre szánta el magát a cincinatti állatkert, amely két testvér szumátrai orrszarvú párosításával akarja megmenteni a kihalástól a súlyosan veszélyeztetett fajt.

A hím és a nőstény fedeztetését augusztus elejére tervezik. A hatéves Harapan és a kilencéves Suci párosítása felzúdulást váltott ki a genetikai anomáliák kockázata miatt, valamint azért is, mert ha születik egy hím utód, annak spermája rossz minőségű lesz. Mindezt a veszélyeztetett fajok megőrzésére és kutatására létrejött Lindner Központ igazgatója is elismerte, hozzátette azonban, hogy úgy látják, nincs más lehetőség.

Természetvédelmi szakemberek szerint a szumátrai orrszarvúból már nem él több száznál Indonézia és Malajzia területén, fogságban pedig csak tíz van belőlük az egész világon. Közülük négy ugyanabból a családból származik.

Suci számára egyedül fivére, Harapan jöhet szóba, mert a szumátrai orrszarvúknál soha nem volt eredményes a mesterséges megtermékenyítés.

“Hacsak Indonéziában nem fognak be több állatot és nem válik elérhetővé számunkra egy olyan hím, amely nem áll rokonságban Sucival, nem lesz meg a vágyott genetikai változatosság” – fejtette ki a szakember.

A szumátrai orrszarvúk száma jelentősen csökkent a faj élőhelyének pusztulása, valamint a tülkük iránti kereslet és az ezt kiszolgáló orvvadászat miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik