Tudomány

Legalizálnák az orrszarvútülök kereskedelmét

orrszarvú (orrszarvú, )
orrszarvú (orrszarvú, )

Az egyre nagyobb méretű orvvadászatnak szabnának gátat azzal, hogy elárasztják a piacot az értékes "áruval".

Dél Afrikában él az afrikai orrszarvúk többsége, pontosabban több, mint amennyi a kontinens más országaiban együttvéve. A vastagbőrűeket azonban itt is a kihalás szélére sodorta az orvvadászat, napi átlag két és fél állattal végeznek a vadorzók. A hatóságok szinte tehetetlenek, a hajtóerő hatalmas: a porrá tört orrszarvútülök kilójáért egyes ázsiai piacokon akár 50 ezer eurót is megadnak. Tavaly 668 vadon élő rinocérosszal végeztek, idén kevesebb mint fél év alatt már 448 példány esett áldozatul.

A keleti gyógyászatban ugyanis csodaszerként tekintenek a tülökre, szerelmi vágykeltőként és potencianövelőként használják, de orvosságként is a hasfájástól a rákig szinte mindenre. Az illegális vadászok sokszor nem is csak egyszerűen megölik az állatokat. Gyakran megesik, hogy a tapasztalatlan vadász csak megsebesíti az állatot, amely így képtelenné válik a védekezésre, majd miután megcsonkították, magára hagyják lassan kiszenvedni.

A Dél-Afrikai Köztársaság szélsőséges lépésre szánta el magát a tűrhetetlen méreteket öltő orvvadászat visszaszorítására. Kezdeményezni fogják, hogy oldják fel az orrszarvútülökre vonatkozó világszintű kereskedelmi tilalmat. Az ország környezetvédelmi minisztériuma abban bízik, ha elkezdik eladni a lefoglalt tülköket, telítődik a piac. Csökken a kereslet, zuhannak az árak és nem lesz már jó üzlet a rinocéroszok lemészárlása.

Forrás: AFP

Sokan persze aggódnak, hogy az 1977 óta tiltott kereskedelem legalizálása inkább serkenti a vadászatot, és veszélyes kísérletnek tekintik a dél-afrikai szakemberek is. Ám szerintük nincs más megoldás, az orrszarvúk léte a tét. Egyes természetvédők ugyancsak az állatok védelmében régóta zöld utat szorgalmaznak a tülökkereskedelem számára. Ha ugyanis az orrszarvút elkábítják és szakszerűen, kíméletesen távolítanak el darabokat a szarvából, az nem veszélyezteti az állat életét és idővel vissza is nő.

Afrikában az orrszarvúk két faja él, a keskenyszájú és a szélesszájú. Utóbbi a termetesebb, az elefánt után a vízilóval verseng a Föld második legnagyobb szárazföldi állata címért. Egy kifejlett példány hossza 350-400, marmagassága 180 centiméter, súlya pedig 2800-3500 kilogramm. Első szarva – ami valójában összeállt, elszarusodott szőrszálakból áll – akár 1,5 méterre is megnő.

A tehenek borjaikkal kisebb csoportokban élnek, a magányos domináns bikák viszont folyamatosan őrzik területüket, minden betolakodó hímmel felveszik a harcot. Egyedülálló az orrszarvúak között, hogy más fajokkal szemben rendkívül toleránsak. Még a vad példányokat is könnyen megközelítheti az ember – ez is magyarázhatja, miért ejtik el olyan könnyen az orvvadászok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik