Tudomány

Ezek a legemberibb állatok

Elefant(960x640)(1).jpg (elefánt, )
Elefant(960x640)(1).jpg (elefánt, )

A fájdalomtól eltorzul az egér „arca", álmában beszél a delfin és kapzsi a galamb. Nem is vagyunk annyira egyediek emberinek hitt tulajdonságainkkal.

Kapcsolódó cikkek

Mi, emberek szeretjük magunkat különlegesnek, egyedülállónak gondolni, ám mindig kiderül valamiről, hogy bizony az állatok is jók benne. Nézzünk néhány példát.

Jelen tudásunk szerint a nyelv tudományát egyedül mi ismerjük, ám senki ne lepődjön meg, ha az állatkertben egyszer csak utasítást kap egy elefánttól. Egy dél-koreai állatkertben élő ormányos elefánt ugyanis egész jól megtanulta utánozni az emberi beszédet. Hello, jó, nem, ülj le, feküdj le – mondja az elefánt koreaiul.

Természetesen a szavak jelentésével nincs tisztában. Kutatók úgy vélik, azért utánozza a hangunkat, mert ötéves korától hét évig ő volt az egyetlen elefánt az állatkertben, így az embert tekinti fajtársának, gondozói hangját utánozva próbált szegény kommunikálni.

Forrás: AFP

Még meglepőbb, amit egyetemi kutatók tapasztaltak a kísérleti egereiken. Akárcsak az ember arca, az ő pofájuk is eltorzult fájdalom hatására. A szakemberek persze nem a kísérletekről mondtak le ennek hatására, hanem csak a felesleges szenvedéstől igyekeznek megóvni az állatokat a fájdalmas fintort figyelve.

Franciaországban delfineket figyeltek meg, amint álmukban „beszélnek”, ráadásul „idegen nyelven”. A tengeri parkban napközben bálnahangokat játszanak le felvételről, az ott élő öt delfin kizárólag ilyenkor hallhatja a távoli rokon dalát. Mégis éjszaka, pihenőidőben, ráadásul álmukban ezt „dúdolják”.

A legmeglepőbb „emberi tulajdonság” az állatokban viszont kétségkívül a szerencsejáték-szenvedély. A szerencselovagokban és a járdákon billegő madarakban sokkal mélyebb a hasonlóság, minthogy mindketten nyerni akarnak.

Egy tanulmány szerint, ha a galamb választhat a biztos, rendszeres időközönként érkező, ám kis jutalom és a bizonytalan, ritka, de annál nagyobb nyeremény között, az utóbbi mellett dönt. Feltehetően a rulettasztalnál ülő embert és az élelem reményében keresgélő galambot is ugyanaz a tűz hajtja: a meglepetés és a nagy kaszálás izgalma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik