Tudomány

Egyre halálosabbak lesznek a nyarak

hőség (kánikula, )
hőség (kánikula, )

A klímaváltozás okozta extrém meleg periódusok főleg a városi lakosság körében szednek majd egyre több áldozatot.

A globális átlaghőmérséklet évtizedek óta emelkedik, és az előrejelzések szerint a következő évtizedekben egyre csak nőni fog. Az átlagembernek természetesen nem az fog feltűnni, hogy az idei nyár 0,2 fokkal melegebb volt, mint a tavalyi, hanem a sűrűsödő „halálos” kilengések.

A nyár is szedi majd áldozatait

Egyre gyakoribbak és hosszabbak lesznek a szokatlanul forró nyári időszakok, amitől a szakemberek főleg a városi lakosságot féltik. Az extrém meleg az előrejelzések szerint nagymértékben növeli majd a hőguta esélyét. Ezzel párhuzamosan ugyan a kontinentális tél is megszelídül kissé, ami csökkentheti a fagy okozta halálesetek számát, de a mérleg sajnos negatív marad. A jövőben a hőguta szedi majd számolatlanul áldozatait.

Bár idén még nem volt részünk kánikulában, így május végén azért nem árt figyelmeztetni, hogy a mi klímánkon sem az életmódunk, sem a szervezetünk nincs felkészülve a szokatlanul forró időszakokra. Ilyenkor az egyik legnagyobb veszélyt a hőguta jelenti, amikor az emberi test hőszabályozó mechanizmusa felmondja a szolgálatot. A szervezet szó szerint túlmelegszik, ami rosszabb esetben eszméletvesztéshez, sőt halálhoz vezethet.

Halállal végződhet

Egészséges embereknek nincs sok félnivalójuk, ám nekik is figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, és kerülniük kell a hosszan tartó, nehéz fizikai munkát vagy kimerítő sportolást. Fokozottan veszélyeztetettek viszont az idősek, a gyerekek, a cukorbetegek, a keringési problémákkal küzdő betegek, valamint az alkoholisták.

A legjobb védekezés itt is a megelőzés: folyadékpótlás, testünk lehűtése egy-egy zuhannyal vagy klimatizált helyiségben eltöltött néhány perccel. A lényeg, hogy segítsük a szervezetünknek csökkenteni a hőmérsékletét, amiben sokat segít akár egy szellős ruha is. No meg az izzadás, ami egy teljesen természetes hűtési folyamat, bármennyire igyekszünk is rejtegetni.

Ha már nagy a baj, azt több tényező is mutatja. Megszűnik a verejtékezés, fejfájás, szédülés és koncentrációzavar jelentkezik. Felgyorsul a szívverés, az ember nehezen lélegzik, elájulhat és izomgörcsök léphetnek fel. Ilyenkor mindenáron le kell hűteni a testhőmérsékletet, mert súlyosabb esetben a túlhevülés halállal végződhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik