Élet-Stílus

Óvatosan örüljünk a napsütésnek!

kánikula (kánikula, hőhullám)
kánikula (kánikula, hőhullám)

Mit tehetünk a kánikulával együttjáró napszúrás és hőguta ellen?

A nyári napozás kellemetlen mellékhatása lehet a napszúrás, vagy a hőguta. Egy kalappal, pár üveg ásványvízzel azonban mindez megelőzhető. Ám ha mégis jelentkeznének a tünetek, egy légkondicionált szobával és borogatással gyorsan tehetünk ellene.

Az esős, hideg idő után csak óvatosan örüljünk meg a napsütésnek: ha elővigyázatlanok vagyunk, könnyen napszúrást kaphatunk. A napszúrás hátterében vízvesztés – dehidratáció – vagy ritkábban sóvesztés áll. A fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki, amelynek első jelei a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, szélsőséges esetben eszméletvesztés. Főleg a gyermekeket kell védeni.

Napszúrást akkor kaphatunk, ha hosszú időt töltünk a napon, túl meleg öltözetben, de jelentős a folyadékvesztés (például izzadás, vagy hasmenés nyomán), nagy melegben végzett fizikai erőfeszítés, a levegő magas páratartalma is okozhatja.

A hőguta súlyosabb

napszúrástól meg kell különböztetni a hőgutát. Utóbbi akkor lép fel, amikor sokáig vagyunk nagyon meleg levegőn. A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra, akár 43-44 fokra emelkedhet. A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez, ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap, vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó. Ha nem ismerjük fel a tüneteket, a hőguta akár veseelégtelenséghez, vagy halálhoz is vezethet.

Ha kíváncsi a napszúrás tüneteire, kattintson ide.

 

Forrás:

Óvatosan örüljünk a napsütésnek! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik