Tudomány

Őszintén vall a marsjáró névadója

Curiosity (Curiosity, marsjáró, )
Curiosity (Curiosity, marsjáró, )

Maga sem tudja, minek köszönheti a megtiszteltetést, hiszen a NASA kiírására beküldött fogalmazása alig volt 250 szavas.

Az immáron 15 éves Clara Ma a Mashable hasábjain emlékezett vissza 2008 decemberére, mikor az órai feladatok megoldása után kezébe került a TIME for Kids magazin, melyben nemcsak arról a lányról olvasott, aki a Spirit és az Opportunity marsjárók névadója, hanem arról is, hogy a NASA pályázatot írt ki legújabb marsjárójának keresztszülői pozíciójára.

Mielőtt még bármi mást tudtam volna az egészről, egyetlen szó árasztotta el 11 éves agyamat: kíváncsiság.” – Clara elmondása szerint a suli után rohant haza, hogy megírja és feladja a Curiosityhoz tartozó esszét. Öt hónappal később csörgött a telefon és érkezett a jó hír.


A “keresztanya” egész életét megváltoztatta a “gyerek”. (Fotó: Mashable)

Az időközben eltelt négy évvel kapcsolatban Clara szuperlatívuszokban tud csak megszólalni. “Ennek köszönhetően olyan sok csodálatos emberrel találkoztam, tudósoktól kezdve, mérnökökön át, ügyintézőkig és önkéntesekig. Az ő elszántságuk és buzgalmuk hihetetlenül inspiráló számomra. A Curiosityval és az MSL csapattal megtett utam nagyban alakította azt az embert, aki ma vagyok, és azt is, akivé egy nap válni szeretnék.

S bár a fiatal hölgy vallomásának ezek az érdekesebb, érzelmesebb pontjai, angolul beszélő olvasóink számára csak ajánlani tudjuk a teljes bejegyzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik