Tudomány

Folyómedret találtak a Marson

Curiosity (Curiosity, marsjáró, )
Curiosity (Curiosity, marsjáró, )

A kavicsos nyomok arra utalnak, hogy a víz egykor élénken csobogott az Aeolis-hegy (Mount Sharp) lábánál - a Curiosity ennek ellenére folytatja útját.

Nincs még három hete, hogy egy olyan tanulmányról számoltunk be, amely az eddig feltételezettnél sokkal kisebb esélyt adott annak, hogy a Marson valaha volt víz – erre a Curiosity két olyan képet is hazaküldött, amelyen a kavicsok egy egykori folyóról tanúskodnak.


Mars kontra Föld – meglepő hasonlóság. (Fotó: NASA)

A marsjáró a sziklákba ágyazott kavicsokkal a Gale-kráter északi pereme és az Aeolis-hegy (Mount Sharp) lába közötti területen találkozott. A tudósok szerint a kavicsok alakjukat egyértelműen mozgásnak köszönhetik, méretük miatt azonban szinte kizárható, hogy a szél lenne a felelős – sokkal valószínűbb a víz.

A NASA kutatói azt is kiszámolták, hogy a folyó a néhány ezer és néhány millió évvel ezelőtti időszakban létezett, sodrása másodpercenként majdnem méteres volt, és mélysége alapján legfeljebb derékig ért. S bár egy hosszú vízfolyás ideális lehet az élet számára, a Curiosity nem szakítja meg útját, megmássza az Aeolis-hegyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik