Tudomány

Eddig eredményes a HIV-vakcina

injekció (oltás, )
injekció (oltás, )

Legalábbis a kanadai kutatók sikerként könyvelték el az emberi tesztelés első fázisát, ezért szélesebb körben folytatnák a kísérleteket.

Majdnem egy évvel ezelőtt írtunk előszörSAV001-H névre keresztelt oltóanyagról – akkor kaptak a tudósok engedélyt arra, hogy 40 HIV-pozitív beteg bevonásával kezdjék meg a klinikai tesztelés első szakaszát. A kutatók elmondása szerint a vakcina nem eredményezett semmilyen negatív mellékhatást, viszont jelentősen növelte a HIV-1 antitestek képződését a páciensek testében.

Éppen ezért a tudósok készen állnak arra, hogy megkezdjék a tesztelés második szakaszát, melynek során ugyan HIV-negatív, de magas kockázati besorolású emberek oltása következne. Ebbe a kategóriába sorolhatóak a szexiparban dolgozók, a kábítószer-használók, hemofíliások és olyan homoszexuális emberek, akik gyakran cserélik szexuális partnerüket.

Maga a vakcina halott HIV-1 vírusokból áll, melyeket genetikailag módosítottak és olyan kémiai- és sugárkezelésnek vetettek alá, amelynek köszönhetően a fertőzés helyett segítik az aktív HIV-vírusok elleni küzdelmet. Hasonló módszerrel egyébként létrehoztak már oltóanyagot egyebek mellett gyermekbénulás, veszettség és influenza ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik