Tudomány

Áttörés a HIV-vírus elleni küzdelemben

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2012. 10. 24. 15:51

A dél-afrikai és amerikai kutatók felfedezése reményt ébreszt arra, hogy hatékony HIV-vakcinát fejleszthetnek ki a jövőben.

Korábban a témában:

Dél-afrikai és amerikai kutatók felfedezték, hogy egyes emberek szervezete miként képes a HIV-vírussal szemben hatékony antitesteket előállítani. Megállapításukat a Nature Medicine című tudományos folyóiratban ismertették.

A kutatók úgy találták, hogy egyes HIV-fertőzött emberek antitestei adaptálódnak arra, hogy felismerjék a HIV-vírus felszínén megjelenő cukormolekulát, amelyet a vírus azért használ, hogy be tudjon lépni a gazdaszervezet sejtjeibe. Ezek az antitestek a HIV-vírus tíz ismert törzse közül kilencet ismernek fel és teszik lehetővé elpusztításukat.

A kutatások egyrészt fokvárosi, másrészt amerikai egyetemeken – az Észak-Karolinai és Harvard Egyetemen – zajlottak. A tanulmányhoz több éven keresztül rendszertelen időpontokban vérmintákat vettek a kutatók két HIV-fertőzött nőtől. Ez tette lehetővé, hogy megfigyeljék, miként változtak az eltelt idő alatt a nők antitestei és maga a vírus.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a glikán nevű cukormolekula – amely a vírus külső fehérjeburkának egy bizonyos pontján jelent meg – idézte elő, hogy az érintett nők immunrendszere képes volt a HIV-vírusok 88 százalékát elpusztító antitesteket termelni.

„Ezek a széles körben hatékony antitestek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzöttséget, de megelőzik, hogy a vírus megfertőzze az egészséges sejteket” – hangsúlyozták a kutatók.

A felfedezés reményt ébreszt arra, hogy a vírus többféle törzsével szemben hatékony HIV-vakcinát fejleszthessenek ki a jövőben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.