Tudomány

Műtét szüntette meg a HIV-fertőzöttséget

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 30. 09:00

Az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú nyiroksejtekből eltűnt a vírus két HIV-fertőzött férfinál miután csontvelő-átültetésen estek át.

Korábban a témában:

A beavatkozást elvégző amerikai kutatók szerint a csontvelő-átültetés a vírus szaporodását megakadályozó antiretrovirális kezeléssel együtt megdöbbentő eredményt hozott a műtét után nyolc hónapra. Az antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött páciensek vérében gyakran nem mutatható ki a vírus – a nyiroksejtekben azonban a vírus látens formában elrejtőzhet, és ha az antiretrovirális kezelés megszakad, reaktiválódik.

Az a tény, hogy a vérsejtekben nem találták a HIV nyomait, arra utal, hogy az alvó HIV-vírust hordozó sejtek is eltűntek.

Ezen a ponton még messze nem lehet a betegeket gyógyultnak nyilvánítani, de az eredmények mindesetre figyelemreméltók”– – mondta Savita Pahwa, a Miami Egyetem orvosi kara AIDS-kutató központjának igazgatója. “Mindez arra enged következtetni, hogy a hordozósejtek eltávolítását kell kutatni.

A két férfi kemoterápiás kezelést kapott vérrákra az őssejt-beültetés előtt. Egyikük két éve, másikuk négy éve esett át a beültetésen. Mindkettőnél úgynevezett graft-versus-host betegség jelentkezett, (az őssejt vagy csontvelő transzplantáció után fellépő betegség, melynek során a transzplantált csontvelőből származó donor immunsejtek antitesteket képeznek a beteg szövetei ellen). Az antiretrovirális kezelést a transzplantáció után is folytatták.

Úgy véljük, hogy az átültetett sejtek kiölték és helyettesítették a páciens saját nyiroksejtjeit, közöttük a fertőzött sejteket is, és a donorsejteket az antiretrovirális kezelés megvédte a fertőzéstől az átültetés alatt” -– mondta Daniel Kuritzkes, az eredményeket részletező tanulmány fő szerzője, a bostoni Harvard Orvosi Egyetem professzora. A professzor szerint az eredményben a graft-versus-host betegség is szerepet játszhatott.

Annak ellenőrzésére, hogy a transzplantáció és az antiretrovirális kezelés megsemmisítheti a HIV-vírust, le kell állítani a beteg gyógyszeres kezelését, és Kuritzkes szerint ez lesz a következő lépés.

Még ha bebizonyosodik is, hogy az átültetés eltávolíthatja az alvó HIV-vírus hordozósejtjeit, a csontvelő-transzplantáció veszélyes eljárás. Kuritzkes szerint nem valószínű, hogy antiretrovirális kezelésben részesülő, amúgy jó egészségi állapotban lévő HIV-pozitív pácienseken is alkalmaznák ezt az eljárást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.