Tudomány

Második holddal gyógyítanák a felmelegedést

föld (föld, csillag, )
föld (föld, csillag, )

Skót kutatók szerint időt nyerhetnénk a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez, ha egy méretes kisbolygóval védenénk magunkat a Nap sugárzásától.

A Strathclyde Egyetem munkatársainak javaslata a gyakorlatban attól működne, hogy a Nap-Föld rendszer L1 Lagrange-pontjában elhelyezett, elégségesen nagy aszteroida képes lenne létrehozni és fenntartani egy akkora porfelhőt, ami csökkentené a Földre érkező sugarak mennyiségét.

Az L1 pozíció négyszer olyan messze van, mint a Hold, ráadásul az ott elhelyezett aszteroida (külső behatás nélkül) nem is mozdulna a Földhöz képest, hiszen – Lagrange-pontról lévén szó – a Föld és a Nap kiegyenlítődő gravitációs ereje a helyén tartaná.

A kutatók szerint a Nap erejének 1,7 százalékos árnyékolása már elegendő lenne ahhoz, hogy 2 Celsius-fokkal csökkentsük bolygónk hőmérsékletét. Összehasonlításképp egy akkora aszteroida, mint a 1036 Ganymed földközeli kisbolygó akár 5 millió milliárd kilogrammnyi port is képes lenne magával cipelni, ami 6,58 százalékos árnyékolást jelentene.

S bár a tudósok szerint ez a módszer egyértelműen nem végleges megoldás, csak időhúzás lehet, egyelőre azzal is gondban vagyunk, ha a Ganymed töredékét kellene megmozgatni – éppen ezért a skótok egyelőre “megelégednének” azzal, ha több, kisebb aszteroidát gyűjtenénk össze. Sok kicsi sokra megy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik