Tudomány
üstökös (üstökös, )

A Holdnál is fényesebb üstökös várható

Ughy Márton

2012. 09. 28. 12:00

Ugyan még bő egy évet kell rá várni, a csillagászok szerint páratlan fényjátéknak lehetünk szemtanúi.

Korábban a témában:

A némileg prózai, C/2012 S1 névre hallgató üstököst két orosz csillagász fedezte fel múlt hét pénteken. Mivel pályája majdnem parabolikus, azzal a feltételezéssel élnek, hogy a Naprendszert körülvevő Oort-felhőből érkezik, ami azt jelentené, hogy a Naphoz érve látványos, a Holdnál is fényesebb kóma jöhet létre.

Az viszonylag biztos, hogy központi csillagunkhoz 2013. november 28-án ér a legközelebb – mindössze 1,3 millió kilométerre -, az azonban már nem garantált, hogy a fényjáték olyan lenyűgöző lesz, mint amiben reménykednek.

Egy üstökös fényességét ugyanis nehéz megjósolni. Az 1973-as Kohoutek üstököst például az évszázad üstökösének kiáltották ki, érkezése azonban csalódást okozott. Félreértés ne essék, látható volt az éjszakai égbolton, azonban messze alulmúlta a Hold, vagy épp az üstökösök leghíresebbikének fényét. (Igaz, a Kohoutekről később azt állapították meg, hogy valószínűleg nem az Oort-felhőből, hanem a Neptunusz pályáján kívül található Kuiper-övből származhatott.)

Sajnos egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy a C/2012 S1 pazar vagy kiábrándító látványt fog nyújtani – a magunk részéről a csillagászokkal együtt reménykedünk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mátyás király országa ez

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.