Tudomány

Megtalálták az óceáni “vitaminsivatagokat”

Egy új analitikai módszer segítségével sikerült azt a régóta létező feltételezését bebizonyítani, miszerint az óceánoknak vannak B-vitaminhiányos területei.

Már az 1960-as években úgy vélték, hogy a B-vitamint nem tartalmazó vízterületek befolyásolhatják a tengeri élet alapját biztosító fitoplanktonok növekedését. A B-vitaminok ugyanis olyan szerves vegyületek, amelyek az óceánban feloldódnak, és fontos jelentőségűek az élő sejtek működésében – a B-vitaminban szegény zónák gátolják a fitoplanktonok növekedését.

A Dél-Kaliforniai Egyetem csapata a vízmintákat tömegspektrométerrel vizsgálta, amellyel mérni és azonosítani tudták az ismeretlen vegyületek összetételét. Ez a vizsgálat hasonlít a sportolók vizeletének vizsgálatához, amellyel az esetleges szteroidokat képesek kimutatni.

Sergio Sanudo-Wilhelmy, az egyetem biológiai és földtudományi professzora vizsgálatait az óceánok különböző területein folytatja, hogy megfejtse a B-vitaminok változó arányainak okait, és azt, hogy ez miként hat a fitoplanktonok virágzására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik