Tudomány

Óceánfigyelő központokat létesítenek 5000 méter mélyen

Forradalmasíthatja az óceánkutatást egy új fejlesztésű high-tech szenzorokból álló mélytengeri hálózat.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány által támogatott érzékelőket három héten át próbálták ki a Csendes-óceán északnyugati partjainál.

A jelentések alapján a Thomas G Thompson kutatási hajóval 5000 méter mélyre eresztettek egy ilyen megfigyelőközpontot, mely egyszerre gyűjt kémiai, biológiai, fizikai, és geológiai információkat a mélyből.

A hálózat tagjai eddig 153 millió dollárba kerültek 2014-ben kezdenek el élesen működni, onnantól kezdve a nap 24 órájában fognak adatokat szolgáltatni legalább 25 éven keresztül.

A tengerbiológusoknak áldás lesz a készülékek adataival dolgozni, mivel a szerkezetek nemcsak a hullámzást, a szeizmikus mozgásokat, valamint kamerával figyelik a mélységet, hanem az őket megközelítő állatokból, növényekből is képesek lesznek DNS-mintát venni.

Mindez idáig csak emberrel leküldött tengeralattjárókkal vagy robottal felszerelt merülőkapszulákkal tudták kutatni ilyen részletességgel az óceánok, tengerek mélyén, de ezek a szerkezetek csak korlátozott időtartamra merülhettek.

A tenger alatti hálózat első tesztjeinél már filmre vettek egy vulkán kitörését is a Kanadához közeli Axiál fenékhegyen. A kutatók remélik, a csendes-óceáni tengerbiológiai felfedezések száma növekedni fog a következő években a figyelőközpontok jóvoltából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik