Tudomány

Savas óceán felelős a “nagy kihalásért”?

24.hu
24.hu

2011. 09. 07. 07:37

A légkör magas szén-dioxid tartalma az óceánok elsavasodásához vezetett, ez is közrejátszhatott a kétszázötvenmillió évvel ezelőtt tömeges kihalásban.

Korábban a témában:

A perm időszak végén, az úgynevezett “nagy kihalás” során a tengeri fajoknak több mint 90 százaléka pusztult el, és eltűnt a szárazföldi fajoknak a háromnegyede. A tömeges kihalások közül kizárólag ez okozott komoly veszteséget a rovarvilágban.

A szakemberek szerint több tényező együttes hatása – az oxigénhiányos óceánok, a kén-hidrogén – nagy mennyiségben történő felszabadulása a tengerfenékről, a tápanyagciklus “blokkolódása” a tengeri ökorendszerben, valamint hatalmas vulkánkitörések válthatták ki a perm-triászi kihalást.

A kutatócsoport a Victoria Egyetem által kidolgozott klímamodellt alkalmazva kilenc virtuális világot alkotott, amelyekben különböző arányokban “elegyítették” a különféle tényezőket, egyebek közt a légköri szén-dioxid szintjét.

Amikor a modellben a légköri szén-dioxid szintje elérte a 3000 ppm-et (egy részecskét millió egységre), ami az ipari forradalom előtti szint tízszerese, a gáz legnagyobb része feloldódott a tengervízben: szénsav képződött és hidrogénionok szabadultak fel.

Míg a jelenkori óceánok pH-értéke 8,1 körül van, a perm időszak végén a tengereknek sokkal savasabb volt a vegyhatása: az Egyenlítőn a pH 7,3 volt, a sarkvidékeken pedig 7,1. Ilyen savas vegyhatás mellett a tengeri fajoknak nagy nehézséget okozott, hogy kalcium-karbonát felhasználásával felépítsék “védőburkaikat”.

Jonathan Payne, a Stanford Egyetem kutatója, aki nem volt részese a vizsgálatoknak úgy véli, az óceánok savassága attól függhetett, hogy milyen gyorsan emelkedett a szén-dioxid koncentrációja a légkörben.

Amennyiben az emelkedés gyors volt, a kanadai kutatók modellje reális éghajlati forgatókönyvet kínál, viszont lassú emelkedés esetén az óceánok valamiképp semlegesíteni tudták a hatását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.