Tudomány
világűr (világűr, )

Összedobtak egy műholdra

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 24. 09:00

Az eredeti költségvetés bő háromszorosát, 25 millió forintnál is többet sikerült összegyűjteni a világ első "közösségi" műholdjára.

Korábban a témában:

Az ArduSat névre hallgató nanoműhold ugyanazt a CubeSat standardot követi, mint a februárban pályára állt MaSat-1 – további hasonlóság, hogy mindkét aprócska műholdon magyarok dolgoztak. Pontosabban a MaSat-1-en magyarok dolgoztak, míg az ArduSat projektben magyar is részt vesz.

A projekt lényege egy olyan nanoműhold felbocsátása, amely egyrészt bizonyítja, hogy az űrkutatás nem a távoli sci-fik és a kiváltságos kutatók világa, másrészt – ennek fényében – lehetővé teszi az átlagos emberek számára is az űrtudóskodást.

A kitalálóknak és megszervezőknek azonban nem volt “felesleges” 35 ezer dollárjuk, ezért a közösség segítségét kérték – az interneten pedig 676-an is úgy gondolták, hogy ez egy jó ötlet, és összesen a megcélzott költségvetés bő háromszorosát, 106 330 dollárt gyűjtöttek. Az adomány méretének függvényében persze szolgáltatás is járhat – 500 dolláros hozzájárulás felett például már saját kísérleteket lehet futtatni.

A szervezők szerint a nanoműhold egy éven belül, már 2013 júliusában az űrben találhatja magát – már, ha a továbbiakban is minden ilyen szerencsésen alakul.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.