Tudomány

Így még nem néztünk a Napba

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 24. 07:00

Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról a NASA Hi-C teleszkópja.

Korábban a témában:

A 210 kilogrammos nagy felbontású műszer, a High Resolution Coronal Imager július 11-én a NASA  egyik rakétáján tett valamivel több mint tízperces űrutazást – a 620 másodperc alatt 165 felvételt készített. A NASA tudósai által “forradalminak” nevezett, rendkívül éles felvételek segítenek jobban megérteni a Nap légkörének viselkedését és befolyását a Föld kozmikus környezetére.


Összegabalyodott mágneses mezők

Ez egy kivételes műszer, amelyet a legmegfelelőbb pillanatban juttattuk a világűrbe. Az intenzív naptevékenységnek köszönhetően egy aktív napfoltra fókuszálhattunk” – hangsúlyozta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall űrrepülési központjának vezető napfizikusa. Magyarázata szerint a Hi-C segítségével ötször nagyobb felbontású felvételeket lehet készíteni, mint a NASA napkutató műholdján működő AIA (Atmospheric Imaging Assembly) légköri képalkotó műszeregyüttessel.

Míg a fény tízféle tartományában működő AIA 1086 kilométer átmérőjű képződményeket képes élesen megkülönböztetni a Nap felszínén, a Hi-C 217 kilométereseket is észlel – viszont csak az extrém ibolyántúli tartományban végez megfigyeléseket. A fény e magasabb energiájú hullámhossza a forró napkorona megfigyelésére optimális. A műszer nagy felbontóképességét az űrkutatás számára valaha készített legpontosabb kivitelű tükrök teszik egyebek közt lehetővé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.