Tudomány

Aki lemaradt a Vénuszról, nézze meg a Föld-átvonulást

2014 januárjában a Jupiter lehet tanúja annak, miként vonul el a Föld közte és a nap Között.

Saját bolygónk átvonulását természetesen nem nézhetjük “élőben”, azonban amerikai csillagászok szerint ezt az eseményt is meg lehet figyelni, ha “rávezetik” a Hubble-t, hogy miként észlelje a visszavert napsugarakat.

Bár az esemény – az űrteleszkóp szemein keresztül – még a Vénusz-átvonulásnál is kevésbé lesz látványos, Jay Pasachoff, a Massachusetts állambeli William College professzora a történés tudományos fontosságára hívja fel a figyelmet. “A dolog lényege, hogy megfigyeljük, átvonuláskor miként néz ki egy lakható, lakott bolygó légköre. Ezek az információk segítik az esetleges élet felkutatását távoli bolygókon.

Pasachoff és kollégái már igényelték is a szükséges megfigyelési időt a Hubble-űrteleszkópon, azonban egyelőre nem biztos, hogy megkapják, a csillagászati műhold ugyanis rendkívül “elfoglalt” – persze 2014-ig ezen segíthet két újabb űrteleszkóp.

A Hubble-nek ez lenne az egyetlen lehetősége, hogy egy Föld-átvonulást figyeljen meg. A Jupiter “látószögéből” a következő átvonulásra 2026-ban kerül sor, ám az 1990-ben fellőtt Hubble-űrteleszkópot addigra már valószínűleg nyugdíjazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik