Tudomány

Magyar kutatóé az információelmélet legmagasabb rangú elismerése

Marton Katalinnak, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadójának a többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért ítélte oda az Információelmélet Nemzetközi Tudományos Társasága a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését, a Claude E. Shannon-díjat.


(Fotó: MTA)

Claude Elwood Shannon amerikai mérnök-matematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta ítéli oda az információelmélet nemzetközi társasága.

Az idén Marton Katalin, az MTA doktora veheti át a Shannon-díjat, és tarthatja meg a társaság 2013. évi kongresszusán a Shannon-előadást. Női kutató eddig még nem kapta meg az elismerést, magyar tudós azonban korábban egyszer már elnyerte a kitüntetést: 1996-ban Csiszár Imre akadémikus vehette át a díjat.

Nagy meglepetés és öröm számomra a Shannon-díj” – nyilatkozta Marton Katalin. Mint mondta: hálás az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához. Ez a díj idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi hírnevét öregbíti. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok tudományos akadémiája.

“A magyar matematikai iskolákból kikerülő kutatói utánpótlás szempontjából örvendetes jel, hogy a közelmúltban Máthé András, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet volt munkatársa nyerte el a kiemelkedő doktori disszertációk jutalmazására alapított Nemzetközi Stefan Banach-díjat. A Lengyel Matematikai Társulat 20 ezer złotyval járó kitüntetését a 6. Európai Matematika Kongresszuson vehette át a geometriai mértékelmélet jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó fiatal kutatója” – olvasható az MTA honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik