Tudomány

Bankot rabolni matematikai hülyeség

rablás (rablás, rablók, )
rablás (rablás, rablók, )

Amerikai és angol bankrablások alapján számolták ki, hogy egyszerűen nem éri meg bankrablónak állni.

Mióta beütött a gazdasági válság, itthon is kaptak már el olyan bankrablót, akit kétségbeejtő anyagi helyzete sodort a bűnözés irányába – szó szerint rezsire kellett a pénz. Azonban egy új tanulmány szerint, ha a megélhetés a cél, a bankrablás ellentétes a józan paraszti ésszel.

A közgazdászok abból indultak ki, hogy egy átlagos pénzintézeti fosztogatás végén az elkövető az Egyesült Államokban 4330 dollárral (körülbelül egymillió forinttal), míg az Egyesült Királyságban 12 706 fonttal (nagyjából 4,7 millió forinttal) gazdagodik.

A különbség számottevő, azonban végeredményében mindkét összeg akkora, hogy az átlagon felüli “keresethez” többször kell próbálkozni – a negyedik alkalomra viszont az elkövetőnek már statisztikailag nincs esélye elkerülni az elfogást. A börtönbüntetés alatt pedig igazából semmilyen keresettel nem lehet számolni, nemhogy átlagon felülivel.

A következtetés evidens: a bankrablás életvitelszerűen nem kifizetődő.

A közgazdászok azok számára is kedveskedtek, akik mindezek ellenére megpróbálkoznának a bűnözői életmóddal: statisztikailag felfegyverkezve és nagyobb csoportban érdemes próbálkozni, ugyanis egy-egy újabb csapattag átlagosan kilencezer fonttal növeli a zsákmányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik