Tudomány

Zsírégető matematika

Nem jött be a fogyókúra? Hasztalan az edzés? Egy képlet segíthet leküzdeni a felesleges kilókat.

Bár őszintén szólva mi is azt a pirulát várjuk, melynek segítségével az ember bármit ehet, mégis tovább fogy, sajnos piacra kerülése nem várható a következő strandszezonig, így az ideális testsúlyért egyelőre hagyományosabb módszerekhez érdemes nyúlni – a sokat ígérő diéták helyett most kő kemény matematikát ajánlunk.

A modellt Carson C. Chow az amerikai Diabétesz, Emésztési- és Vesebetegségek Nemzeti Intézetének kutatója fejlesztette ki, a képletet pedig nem érdekli se a fehérje, se a szénhidrát, elsősorban a bevitt és ledolgozott kalóriák számára koncentrál.

Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, ugyanis Chow elmondása szerint napi 10 kalóriányi felesleg egy kövérebb embernél nagyobb testsúlynövekedésért felel, a dietetikus éppen ezért az időt kiemelt fontosságúnak tartja. A test ugyanis nemcsak a bevitt kalóriamennyiség, hanem a testsúly csökkenéséhez is alkalmazkodik, de csak idővel. “Valójában nagyjából három évre van szükség ahhoz, hogy a diétázó elérje az új egyensúlyi állapotot. A modellünk előrejelzése szerint, amennyiben egy ember csak száz kalóriával kevesebbet enne naponta, három év után – átlagosan – 4,5 kilogrammal lenne könnyebb, persze csak, ha nem csal.

Chow szerint a rövidtávú megoldások már csak azért sem szoktak segíteni, mert a testsúly megváltozásához nem a napi vagy a heti, hanem az éves kalóriaátlagban kell csökkenést elérni – akit viszont érdekel, hogy ideális testsúlyához hosszútávon milyen (adott esetben apró) változásokat kell eszközölnie, az itt kipróbálhatja Chow zsírégető képletét. Baloldalt kell megadni aktuális értékeinket, míg jobboldalt a jövővel kapcsolatos elképzeléseinket, a program pedig azonnal megállapítja, mennyivel kéne csökkenteni a kalóriabevitelt.

A képlet próbálgatása során arra a megállapításra jutottunk, hogy – sajnos vagy sem – egyelőre a matek szerint is csak egy megoldás létezik: kevesebb evés, több mozgás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik