Tudomány

Magyar kutatók igazolták egy kettős kvazár létét

A hazai rádiócsillagászok szerint valóban két aktív galaxismag rejtőzik az optikai színképe alapján kettősnek sejtett, eredetileg kínai csillagászok által megfigyelt J1425+3231 jelű kvazárban.

A kvazárok csillagszerű (azaz kvázisztelláris) rádióforrások, általában távoli galaxisok aktív magjai, a leggyakoribbak az ősrobbanás után 2-3 milliárd évvel voltak. Aktivitásukat egy óriási tömegű központi fekete lyuk hozza létre, amelybe környezetéből anyag áramlik. Amikor egy kvazárnál a heves folyamatok alábbhagynak, aktivitása megszűnik, “normális” galaxismag lesz belőle.

A világegyetemet benépesítő galaxisok hosszú létezésük során ütközhetnek egymással, összeolvadhatnak. Ilyenkor egymáshoz végzetesen közel kerülhetnek, s idővel ugyancsak egybeolvadhatnak a galaxisokban lévő központi fekete lyukak is. A galaxisok és magjaik kialakulásának, növekedésének, fejlődésének jobb megértéséhez fontos, hogy minél többet megtudjunk összeolvadásukról.


(Illusztráció: MCSE/Sonoma State University/E/PO/Aurore Simonnet)

A “gyanús” kvazárra kínai csillagászok bukkantak nemrég, amikor a nagyszabású Sloan Digitális Égboltfelmérés (SDSS) során felvett színképeket vizsgálták át. A J1425+3231 az optikai színképe alapján megfogalmazott gyanú szerint egymástól néhány ezer fényéves távolságban levő két szupernagy tömegű fekete lyukat tartalmaz – a nagyobbik akár százmillió, a kisebbik néhány millió naptömegnyi lehet.

A magyar vezetésű kutatócsoport az Európai VLBI-hálózat (nagyon hosszú bázisvonalú interferometria) érzékeny antennáival figyelte meg a kvazárt. A méréseket a rádiócsillagászat egyik legnagyobb felbontóképességű eszközével 2011-ben végezték különböző időpontokban, két frekvencián. Az Európában, Kínában és Dél-Afrikában levő rádiótávcsövekkel egyszerre végrehajtott mérések kombinálásával szinte az egész Földével megegyező méretű “virtuális rádióteleszkóp” állítható elő.

A mérések sikerrel jártak: a kettősnek hitt kvazárban két, egymástól 8,5 ezer fényév távolságban látszó kompakt rádióforrást sikerült érzékelni. Minden jel arra mutat, hogy tényleg kettős aktív galaxismagról van szó – ez nemcsak azért jelentős, mert csupán maroknyi hasonló kettős rádiókvazár ismert, hanem azért is, mert igazolja az interferométeres megfigyelési módszer hatékonyságát ilyen rádióforrások azonosításában.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.