Tudomány

A Marsra szerveznek valóságshow-t

föld-mars (föld, mars, vörös bolygó, )
föld-mars (föld, mars, vörös bolygó, )

A műsor 2023-ban kezdődne, első körben négy szereplővel.

Nem, nem a királyi televízió Marslakók című produkciójának továbbfejlesztéséről van szó, hanem a valódi vörös bolygó leendő lakóiról. Úgy tűnik, a következő évtizedekben a magánpénzből finanszírozott űrkutatás fellendülésére számíthatunk. Míg a SpaceX magánűrhajója sikeresen elindult, csatlakozott az ISS-hez, majd visszatért a Földre, addig egy másik magánvállalat az űrbe menne bányászni, míg egy harmadik, a Mars One ennél is nagyobb terveket dédelget: emberek lakta kolóniát szeretne létesíteni a vörös bolygón.

A Marssal kapcsolatos bármely korábbi tervnél a legnagyobb problémát az utaztatás jelentette – nemcsak az út hossza, hanem a szükséges energia is gondot okozott. Nos, a Bas Landsdorp, holland vállalkozó által létesített projekt ezt egy huszárvágással megoldotta: a “marslakók” számára csak az odautat biztosítja. A vállalkozó kedvűeknek szó szerint egy életre búcsút kéne inteni a földi léttől.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a kolónia első négy lakója 2022 szeptemberében indulna és 2023 áprilisában érkezne meg – addigra az előreküldött két marsjáró mindent elkészítene, a túléléshez szükséges minden egység és eszköz a helyére kerülne. Ha minden jól megy, kétévente újabb négy lakóval bővülne az első marsi település.

A projekt támogatói között találunk Nobel-díjas tudósokat és űrtechnológiai vállalkozásokat egyaránt – az egyetlen, ami (a fenti videóból is) érezhetően hiányzik, az a szükséges pénz. A Mars One tervei szerint a mocskos anyagiakat  a médiaérdeklődés oldaná meg, ugyanis a felkészüléstől a kolónia megalakításáig mindent kamerák rögzítenének – a közvetítés jogát pedig nyilván borsos áron adnák.

A kérdés már csak az, hogy a nézőket lekötné-e ez annyira, mint mondjuk az olimpia? Ti néznétek? Esetleg jelentkeznétek “szereplőnek” is?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik