Tudomány
föld-mars (föld, mars, vörös bolygó, )

A Marsra szerveznek valóságshow-t

Ughy Márton

2012. 06. 04. 13:00

A műsor 2023-ban kezdődne, első körben négy szereplővel.

Korábban a témában:

Nem, nem a királyi televízió Marslakók című produkciójának továbbfejlesztéséről van szó, hanem a valódi vörös bolygó leendő lakóiról. Úgy tűnik, a következő évtizedekben a magánpénzből finanszírozott űrkutatás fellendülésére számíthatunk. Míg a SpaceX magánűrhajója sikeresen elindult, csatlakozott az ISS-hez, majd visszatért a Földre, addig egy másik magánvállalat az űrbe menne bányászni, míg egy harmadik, a Mars One ennél is nagyobb terveket dédelget: emberek lakta kolóniát szeretne létesíteni a vörös bolygón.

A Marssal kapcsolatos bármely korábbi tervnél a legnagyobb problémát az utaztatás jelentette – nemcsak az út hossza, hanem a szükséges energia is gondot okozott. Nos, a Bas Landsdorp, holland vállalkozó által létesített projekt ezt egy huszárvágással megoldotta: a “marslakók” számára csak az odautat biztosítja. A vállalkozó kedvűeknek szó szerint egy életre búcsút kéne inteni a földi léttől.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a kolónia első négy lakója 2022 szeptemberében indulna és 2023 áprilisában érkezne meg – addigra az előreküldött két marsjáró mindent elkészítene, a túléléshez szükséges minden egység és eszköz a helyére kerülne. Ha minden jól megy, kétévente újabb négy lakóval bővülne az első marsi település.

A projekt támogatói között találunk Nobel-díjas tudósokat és űrtechnológiai vállalkozásokat egyaránt – az egyetlen, ami (a fenti videóból is) érezhetően hiányzik, az a szükséges pénz. A Mars One tervei szerint a mocskos anyagiakat  a médiaérdeklődés oldaná meg, ugyanis a felkészüléstől a kolónia megalakításáig mindent kamerák rögzítenének – a közvetítés jogát pedig nyilván borsos áron adnák.

A kérdés már csak az, hogy a nézőket lekötné-e ez annyira, mint mondjuk az olimpia? Ti néznétek? Esetleg jelentkeznétek “szereplőnek” is?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.