Tudomány

Visszatért a Földre a világ első magánűrhajója

A Dragon nevű eszköz ejtőernyős fékezéssel a Csendes-óceánba csobbant.A SpaceX amerikai cég gyártotta, ember nélküli űrjármű hét napon át végzett kísérleteket és 554 kilogramm terhet szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

A Dragon, azaz Sárkány névre keresztelt űrhajó a tervezettnél két perccel korábban érintette a vizet a SpaceX kaliforniai irányító központja szerint. Az űreszköz 44 percig zuhant, miután lekapcsolták az ISS-ről. Nyolc perccel a vízre szállás előtt három, egyenként 47 méter átmérőjű óriás ejtőernyő fékezte le a sebességét. A tervezett helyen csobbant az óceánba: a mexikói partokról 900 kilométernyire. Az űrjármű 660 kilogrammos teherrel tért vissza a Földre.

A Dragon előző hét kedden indult történelmi jelentőségű útjára a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszulát pénteken fogta be az űrállomás 17,7 méter hosszú robotkarja, és másnap kezdték meg kirakodását. A NASA szerint a Dragon öt napot, 16 órát és öt percet töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Ez az első magáncég által tervezett és megépített űrhajó, így az útját korszakalkotó jelentőségűnek tekintik, már csak azért is, mert az eddigi teherűrhajókkal szemben le is tud szállni. Az eddigiek leszállás közben megsemmisültek a Föld légkörében.

A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a közeljövőben teherűrhajóként fog szolgálni. A SpaceX tervei szerint 2014-ben már embereket is szállíthat a Dragon a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik