Tudomány

Az ismerősök fogyás után is kövérnek látnak

fogyás (fogyás, karcsú, )
fogyás (fogyás, karcsú, )

Egy új kutatás szerint sokkal nehezebb megszabadulni az elhízás emlékétől, mint a felszedett kilóktól.

A legtöbb ember a megfelelő diétával és mozgással kapcsolatos egészségügyi előnyöket inkább kellemes mellékhatásként fogja fel, ha fogyásról van szó – valljuk be, az elsődleges szempont a szemrevaló alak elérése szokott lenni.

Nos, a Mānoai Hawaii Egyetem, a Manchesteri Egyetem és a Monash Egyetem közös kutatásása szerint az elhízás emléke azután is megmarad, hogy a mérleg és a csípőbőség már rég az ellenkezőjét bizonyítja.

Ez azokból a kísérletekből derült ki, melyek során a résztvevőknek fényképeken bemutatott nőkről kellett véleményt alkotniuk. Minden kép alatt elhelyeztek egy leírást, amelyből nyilvánvalóvá vált, hogy az adott hölgy mindig is vékony vagy kövér volt, esetleg az, hogy alakjához le kellett adnia harminc kilót. Érdekes módon a résztvevők szemében kevésbé számítottak vonzónak azok, akik lefogytak, mint azok, akik mindig is vékonyak voltak.

Janet Latner, a Mānoai Hawaii Egyetem egyik kutatója szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az elhízással kapcsolatos stigma még akkor is fennmarad, ha az ember jelentős mennyiségű feleslegtől szabadult meg. A kutatók úgy vélik, ez egyrészt köszönhető annak, hogy az emberek jelentős része szerint a súly könnyen szabályozható, másrészt annak, hogy a súlyfelesleg negatív társadalmi megítélés alá esik, amit a média tovább szokott erősíteni.

A kérdés adott: könnyű vagy nehéz lefogyni? Amennyiben egy ismerősötöknek sikerül leadni néhány kilót, azonnal észreveszitek, vagy fejben továbbra is a “kövér” fiókban tartjátok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik