Tudomány

A legkényelmesebb fogyókúra

Amerikai tudósok összefüggést mutattak ki az alvás és a hízékonyság között.

Úgy tűnik, hogy mégiscsak tudhatnak valamit azok, akik szerint a “lustaság fél egészség”, ugyanis a Washingtoni Egyetem tudósainak kutatása szerint az anyagcsere tempója és a testi adottságok mellett az alvás is befolyással lehet testsúlyunkra.

A kutatók a kísérletekbe 1088 ikerpárt vontak be, eredményeikről pedig a Sleep magazinban számoltak be: azoknál, akik éjszakánként hét óránál kevesebbet alszanak kétszer akkora valószínűséggel “kapcsol be” egy hízásért felelős gén, mint azoknál, akik kilencnél is több órát tudják párnájukat bújni.

A kutatók egyike, Nathaniel Watson a EurekAlertnek arról beszélt, hogy az eredmények két dologra utalhatnak. “A rövidebb alvás ‘kényelmesebb környezetet’ biztosít az elhízással kapcsolatos géneknek. Vagy az is lehet, hogy a hosszabb alvás azzal véd, hogy elnyomja a hízékonysági gének kifejeződését.

Magyarul, ha lefogyni nem is lehet önmagában az álomtól, érdemes figyelni az alvással töltött órák számát, hiszen akár az edzés eredményessége is függhet ettől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik