Tudomány

Fogyasztószer a szőlőben

Amerikai kutatók szerint a szőlőlé újonnan felfedezett alkotóeleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, vagyis megelőzi az elhízást.

Ahogy a fogyás, úgy az elhízás sem egyik pillanatról a másikra következik be, a zsírsejtek kifejlődése nem hirtelen esemény. Vannak előzsírsejtek, amelyek 10 nap alatt vagy még ennél is hosszabb időn keresztül válnak csak “igazi” zsírsejtekké – ez a folyamat az, amely lehetőséget jelenthet a beavatkozásra.

Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a szőlő levében és egyéb gyümölcsökben találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt.

Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet védő hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvező eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószínűsítették. Az amerikai munkacsoport most rájött, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul, és valószínűleg ez a hatásos védőanyag.

A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, melyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését.

A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellből nyertek, vagyis hosszú munka áll még előttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus kövér, élő szervezetben is így működik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a megkívánt hatás emberben is létrejöjjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik