Tudomány

A hőmérséklettől is függ az ízlelés

Kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy különböző típusú ízek érzékelésének intenzitása miként változik a hőmérséklettel.

Vannak olyan, az átlagostól eltérő ízérzékelésű emberek, akiknél valamilyen hőmérséklet étel nélkül, önmagában is ízt vált ki – nyelvük egyes területeinek hűtése vagy melegítése közben ízeket érzékelnek. A Chemosensory Perception című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői az emberi ízérzékelésben jelen lévő egyedi változatokat kívánják feltárni és leírni.

Martha R. Bajec és kutatótársai a keserű, a savanyú, az édes és a fanyar, összehúzó ízek érzékelését tesztelték 5 Celsius-fokon és 35 Celsius-fokon – a kísérletbe bevont önkéntesek pontozással értékelték az általuk érzékelt ízek intenzitását. A kutatók arra számítottak, hogy a hőmérsékletet ízként érzékelő (thermal taster vagy TT) egyének minden ízt intenzívebbnek találnak majd, ám meglepő módon a kísérleti eredmények ezt nem igazolták.

Az egyes íztípusokat vizsgálva kiderült, hogy csak a savanyú és a fanyar ízeknél nőtt az intenzitás a hőmérséklettel. Ezeknél az ízeknél erősebben és hosszabb ideig érezték a tesztalanyok az ízt a melegebb folyadéknál, mint a hidegnél. A keserű íznél éppen fordított volt a helyzet, ez az íz erősen lehűtve ment át jobban, míg a melegebb változatnál kisebbnek bizonyult az íz intenzitása.

Érdekes módon az édes íz intenzitását egyáltalán nem befolyásolta a hőmérséklet, az önkéntesek a hideg és a meleg ital esetében is ugyanolyan töménységűnek érzékelték.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.