Tudomány

Tíz gyerekből egy rosszul érzi az ízeket

A gyermekkori ízérzékelés zavara egy ausztrál felmérés szerint meglepően gyakori jelenség.

David Laing és kollégái az Új-Dél-Walesi Egyetemen több mint négyszáz 8 és 12 év közötti gyermek ízlelőbimbóit vizsgálták meg.

A gyermekeket arra kérték, hogy ízesített italokat fogyasszanak, melyeket cukorral, sóval, citromsavval és a tonik ízét is adó keserű kinin-hidrokloriddal “fűszereztek”.

Egy-egy korty után a gyerekeknek fotókat mutattak, melyekből ki kellett választaniuk két kép közül, mely a valódi ízt és egy téves ízt “jelenítette meg”. Az íz nem érzékelése esetén egy pohár víz volt a jel. Minden egyes kóstolás után öblítették a szájukat.

Meglepő módon a vizsgált alanyok 9,5 százaléka, 432 gyerek közül 41 tévesen érzékelte az ízeket. A rossz ízérzékelésű gyermekek kétharmada nem tudta azonosítani, mi az édes.

Az ízérzékelés zavaraiért különböző betegségek tehetők felelőssé, például a Bell-féle bénulás, veseelégtelenség vagy cukorbetegség. A gyerekek esetében nem ezek a problémák okolhatók az ízlelési zavar kialakulásáért, hanem a krónikus középfülgyulladás.

Krónikus középfülgyulladásnál nehéz elkülöníteni az édes és sós ízeket. Szöuli kutatók úgy találták, a nyelv elülső kétharmadának ízérzékelő idegét, a dobhúrt – chorda tympanit – baktériumok és vírusok fertőzik meg, ez akadályozza a helyes íz felismerését.

A dél-ausztráliai orvosok feltételezik, összefüggés áll fenn a gyermekkori elhízás és az ízérzékelés zavara között.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a rossz ízérzékelésről (New Scientist)
A kutatásról szóló tanulmány kivonata (Acta Paediatrica)
A középfülgyulladások kialakulása és kezelése (Vitalitas.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik