Élet-Stílus

Miért eszünk többet, ha idegesek vagyunk?

Állásinterjú, egy kellemetlen beszélgetés, vagy vizsga: az életben számos helyzetben idegeskedhetünk, és ezt mindenki máshogy próbálja túlélni.

Akkor tapasztalunk stresszt, ha önmagunkon belül vagy környezetünkben olyan dolog történik, ami ellentmondásra készteti korábbi állapotunkat. Ezt követően taktikákat alkalmazunk, hogy a stresszort kezeljük és visszatérjünk kiegyensúlyozott, stresszmentes állapotunkhoz. A stressz lehet belső, mint egyes dolgok miatti aggódás vagy zaklatottság, illetve külső tényező által kiváltott, mint például egy vizsga vagy bizonyos szociális helyzetek kezelése. Mivel a stressz nélkülözhetetlen részét képezi mindennapjainknak, az általa kiváltott étkezési magatartás is hatással lehet általános étrendünkre és egészségünkre.

Küzdj vagy menekülj!

Mikor fenyegetettnek érzi magát, a test automatikusan alkalmazza a “küzdj vagy menekülj” válaszreakciót. A futás vagy küzdelem érdekében egy adrenalinroham hajtja a vért az emésztőrendszerből az agyhoz, szívhez és izmokhoz. Úgy hiszik, hogy még akkor is ezt a fajta reakciót tapasztaljuk, mikor a fenyegetettség illetve stresszor inkább pszichológiai- vagy érzelmi eredetű, mint fizikai. Ez az állapot képtelenné teheti az embereket az evésre, illetve émelygést is okozhat. Ám néhány esetben azt találták, hogy a stressz az evés fő kiváltója, s ezek az emberek valójában többet, nem kevesebbet esznek stressz hatására. Akkor mi is történik valójában?

A diétázók hajlamosabbak többet enni stressz hatására

Manapság sok ember van karcsúsító diétán, illetve “figyeli súlyát”. Ez általában azzal jár, hogy figyelik a bevitt étel fajtáját, illetve mennyiségét. A diétázóknak éhségjelzéseiket is le kell küzdeniük annak érdekében, hogy kevesebbet egyenek, mint amennyit ténylegesen szeretnének. Más szavakkal, megszorítást gyakorolnak evésük felett. Míg azok az emberek, akik étvágyuk szerint esznek, korlátozás nélküli evést folytatnak. Vizsgálatok ismételten kimutatták, hogy a korlátozott evők stressz hatására többet esznek, míg a nem korlátozottak kevesebbet.

Ha kíváncsi, miért érdemes figyelni testünk jelzéseit, illetve szeretné tudni, hogyan előzheti meg a falásrohamokat, kattintson ide.

Forrás:

Miért eszünk többet stressz hatására? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik