Tudomány

Felfedezték a fehérjét, ami “jó zsírt” termel

24.hu
24.hu

2012. 05. 14. 14:19

Egérkísérletekben azonosítottak cambridge-i kutatók egy fehérjét, amely a fogyást segítő barna zsírsejtek aktivitását szabályozza.

Korábban a témában:

A fehér zsírral ellentétben, amely elsődlegesen energiatárolásra szakosodott, a barna zsírszövet energiát éget el a hőtermeléshez. A Cambridge-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy fehérje – jele: BMP8B – szabályozza a barna zsírszövetet, így akár potenciális terápiás célpont is lehet – írta az egyetem közleményében.

A szakemberek, akik eredményüket a Cell című tudományos folyóirat legfrissebb számában tették közzé részletesen, úgy vélik, hogy a barna zsírszövet aktiválása segítheti a folyamatban lévő súlycsökkentési programokat, így új megközelítést jelent az elhízás kezelésében.

Más fehérjék is vannak az emberi testben, amelyek a hőtermelés növelésére serkentik a barna zsírt, ám ezek – amilyen például a pajzsmirigyhormon – legtöbbször más szervekre is hatnak, ezért nem lennének jó célpontok súlycsökkentő kezelések kidolgozásában. “A BMP8B jelű fehérje azonban nagyon specifikusnak tűnik arra, hogy szabályozza a barna zsírszövet hőtermelő aktivitását” – magyarázta Andrew Whittle, a kutatók egyike.

Az ember esetében a jónak tartott barna zsír a csecsemőknél fordul elő nagy arányban, ez szolgáltatja számukra az energiaforrást testhőmérsékletük emeléséhez, miközben elégeti a bevitt kalóriát. Ahogy azonban halad előre életkorunk, a barna zsír nagyrészt eltűnik, és helyette “rossz” fehér zsír raktározódik jellemzően a derék körül, hasi elhízást okozva.

A barna zsír mindazonáltal jelen van még felnőttekben is, és aktív szerepet játszik az anyagcserében. Gyorsítja a glükóz lebontását, így hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy télen, illetve hidegben, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

A fogyókúráknál egy ideig ütemesen csökken a testsúly, ám egy idő után beáll egy plató, mert az emberi szervezet nagyon gyorsan reagál a bevitt energia csökkenésére. Amikor ezt észleli, akkor követi is az anyagcsere lassulásával, így változatlan diéta mellett is lassul vagy leáll a fogyás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.