Tudomány

Megmentené a tiniket az új oltás

Egy lépéssel közelebb kerültünk az agyhártyagyulladást kiváltó, Európában és Észak-Amerikában évente százak halálát okozó meningitis B elleni vakcina piacra kerüléséhez.

Az eleinte influenzaszerű tüneteket produkáló betegséget nem szabad félvállról venni, ugyanis halálos áldozatok szed – Magyarországon tavaly július óta harminchárom betegből heten haltak meg a B és a C típusú baktérium miatt.

Mivel a meningitisbaktériumok által kiváltott agyhártyagyulladás főként a tinédzsereket érinti – a betegség miatti halálozási arány 5-14 százalék között van -, ezért az új védőoltás próbái kamaszok körében zajlottak Ausztráliában, Lengyelországban és Spanyolországban.

A vakcina a fiatalok szervezetében szerencsére komolyabb mellékhatások nélkül váltotta ki a kívánt immunválaszt. Az Egyesült Államokban és Európában jelen lévő meningitis B baktériumtörzsek 90 százalékával szemben aktívak azok az ellenanyagok, amelyek a vizsgálatba bevont tinik vérében megjelentek a szer alkalmazása után.

A meningitis A és C típusai ellen már létezik védőoltás, ám nincs olyan vakcina, amely széles körben védene a B szerotípussal szemben. Utóbbi elsősorban az iparosodott országokban bukkan fel, míg az A típus Afrikában gyakori.

Adataink azt mutatják, hogy ez a vakcina ígéretes, és széles körben véd a meningococcus B szerotípusa ellen” – foglalta össze Peter Richmond kutatásvezető, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik