Tudomány

A bogyók frissen tartják az agyat

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 27. 07:00

Lassabb ütemű az időskori szellemi hanyatlás azoknál a nőknél, akik sok flavonoidtartalmú bogyósgyümölcsöt esznek, például áfonyát vagy epret.

Korábban a témában:

A bostoni Harvard egyetem kutatói 16 ezer nőt kérdeztek ki rendszeresen (egyebek mellett) étkezési szokásaikról 1976 és 2001 között követéses felmérésükben – nemrég ismertetett tanulmányukhoz 1995 és 2001 között kétévente mérték a 70 évnél idősebb résztvevők kognitív funkcióit is. Az így gyűjtött adatok elemzése azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb bogyósgyümölcsöt ették, a szellemi hanyatlás kezdete akár 2,5 évvel később kezdődött.

Elizabeth Devore, a Harvard munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az első epidemiológiai bizonyítéka a bogyósgyümölcsök ilyen hatásának. “Eredményeinknek jelentős közegészségügyi következménye van, mivel a gyümölcsfogyasztás növelése viszonylag egyszerű étrendi változtatás.

A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a bogyósgyümölcsök áldásos hatása nem korlátozódik az idősebbekre, mivel a már említett flavonoidoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik is vannak. Másfajta gyümölcsökben is jelen vannak ezek a jótékony vegyületek, így a citrusfélékben, az almában, a teában, a vörösborban és a hagymafélékben. Mivel a sejtek öregedése maga után vonja a korhoz kapcsolódó betegségek, így a diabétesz, a szívbetegségek és a rák megjelenését, ezért a flavonoidok fogyasztása késleltetheti mindezen problémák felbukkanását is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.