Tudomány

A bogyók frissen tartják az agyat

Lassabb ütemű az időskori szellemi hanyatlás azoknál a nőknél, akik sok flavonoidtartalmú bogyósgyümölcsöt esznek, például áfonyát vagy epret.

A bostoni Harvard egyetem kutatói 16 ezer nőt kérdeztek ki rendszeresen (egyebek mellett) étkezési szokásaikról 1976 és 2001 között követéses felmérésükben – nemrég ismertetett tanulmányukhoz 1995 és 2001 között kétévente mérték a 70 évnél idősebb résztvevők kognitív funkcióit is. Az így gyűjtött adatok elemzése azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb bogyósgyümölcsöt ették, a szellemi hanyatlás kezdete akár 2,5 évvel később kezdődött.

Elizabeth Devore, a Harvard munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az első epidemiológiai bizonyítéka a bogyósgyümölcsök ilyen hatásának. “Eredményeinknek jelentős közegészségügyi következménye van, mivel a gyümölcsfogyasztás növelése viszonylag egyszerű étrendi változtatás.

A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a bogyósgyümölcsök áldásos hatása nem korlátozódik az idősebbekre, mivel a már említett flavonoidoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik is vannak. Másfajta gyümölcsökben is jelen vannak ezek a jótékony vegyületek, így a citrusfélékben, az almában, a teában, a vörösborban és a hagymafélékben. Mivel a sejtek öregedése maga után vonja a korhoz kapcsolódó betegségek, így a diabétesz, a szívbetegségek és a rák megjelenését, ezért a flavonoidok fogyasztása késleltetheti mindezen problémák felbukkanását is.

Ajánlott videó