Tudomány

Epres-csokis genomturmix

Leírták az erdei szamóca és egy különleges csokoládéfajta géntérképét.

Karácsonyra tudományos gasztronómiai bravúrral lepték meg a növénytermesztőket a francia Montpellier Mezőgazdasági Kutatás Fejlesztési (CIRAD) központ genetikusai. Sikerült ugyanis két híres és gyümölcsében finom növény géntérképét leírni.

A CIRAD a kakaófajták közül a Criollo-t választotta kutatása tágyául. Ez egyik legfinomabb kakaófajta, amelyből csokoládé készül. A termelők számára pedig igen értékes a magasabb minőséget ígérő génszekvenciát meghatározása. Azaz, hogy kiderüljön tudományosan is, mitől finomabb ez a kakaó a többinél.

A francia kutatócsapat úgy találta, a gének potenciálisan befolyásolják a csokoládé ízét a lipidek, flavonoidok és terpenoidok által.

A Criolloból készül a világ csokoládéinak 1-5%-a, így valódi unikumnak számít. Íze aromás, kicsit keserű, de nem zavaróan. Ezt a fajtát használják az Arabica kávék ízesítésére. Mivel ez az a kakaófajta ellenáll a legkevésbé a betegségeknek, így többször keresztezik az úgynevezett Forestero fajtával, melynek genetikai leírását szintén franciák végzik amerikai megbízásra. A Criollo és a Forestero hibridje a Trinitario már kevésbé hajlamos a megbetegedésre.

A kutatóknak az erdei szamóca – Fragaria Vesca – géntérképét is sikerült leírniuk. A napokban teszik közzé az új eredményeket a Nature Genetics című szakfolyóiratban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben angolul a genetikai kutatásokról (Nature)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik