Élet-Stílus

Alkohol ellen: eper

Igaz, hogy naponta legalább fél kilót kell megenni a gyümölcsből, hogy hasson, de az eper képes semlegesíteni az alkoholt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha valaki csúnyán felöntött a garatra, akkor majd jól ki tud józanodni, ha utána leküld gyorsan még egy fél kiló epret is. Nem. Az európai kutatócsoport vizsgálata csak arra világított rá, hogy a nagy mennyiségű eper – vagy épp az eperben gazdag diéta – segít abban, hogy egy átmulatott éjszaka után a gyomrunk kevésbé érezze magát rosszul.

A másnaposság egyik kellemetlen tünetét – a gyenge gyomrot – az alkohol által kiváltott gyulladás okozza, és ez az, amit a vizsgálatok szerint az eper – gazdag antioxidáns tartalmának hála – hatékonyan hárít el. A másnapossághoz hasonló, kellemetlen tüneteket azonban nem csak az alkohol, hanem néhány nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszer (például az aspirin) és vírusok is okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik