Tudomány

Szívósabb a női szív

Ughy Márton

2012. 03. 20. 08:53

Ugyanolyan mértékű károsodás vagy betegség esetén a nők szíve jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint a férfiaké.

Korábban a témában:

Az már korábban kiderült, hogy a nők szívéhez másképp kell nyúlni, azonban a Manuel Martínez-Sellés spanyol kutató és munkatársai által végzett kutatás most arra is rámutatott, hogy a nők szíve másképp reagál az ártalmakra – például infarktus után kisebb mértékű a szív átalakulása, épebb marad a jobb szívkamra teljesítménye, ritkább a szívritmus-zavar.

Tanulmányukban 31 nemzetközi vizsgálatot egyesítették, ami majdnem negyvenkétezer páciens eredményeit összesítette – ezen a területen ilyen nagy beteglétszámú vizsgálat a tudományos orvoslás történetében még nem fordult elő. A szívelégtelenség ráadásul mind gyakoribb állapot, mert a korábban szívroham következtében életüket vesztő, súlyos betegek a korszerű kezelés jóvoltából tovább élnek, de folyamatos orvosi ellátást, ellenőrzést igényelnek.

Nyilvánvaló, hogy a rosszabb állapotban lévő, vagy az idősebb betegek túlélési esélye eleve kisebb, mint azoké, akiknek egészsége jobbnak mondható. A tanulmányban előforduló betegek nagy száma lehetővé tette, hogy a kutatók azonos korú és betegségükben azonos súlyosságú nők és férfiak adatait hasonlíthassák össze – a férfiak halálozásának kockázata összességében 31 százalékkal nagyobbnak bizonyult.

Martínez-Sellés szerint ezeknek a kedvező hatásoknak egy része a terhességnek, a gyermekszülésnek tulajdonítható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.