Tudomány

A női szívhez másképp kell nyúlni

Egy kanadai kutatócsoport szerint másként reagál a nők szervezete a pacemaker beültetésre, mint a férfiaké.

Hirtelen szívhalál tíz esetéből nyolcban a vérkeringés megállásának oka kamrafibrilláció – a szív a normális, ritmusos összehúzódás helyett csak remeg, fibrillál.A pacemakert a fibrilláció esetleges fellépése miatt életveszéllyel szembesülő betegek mellkasának bőre alá varrják be, és ha a halálos ritmuszavar bekövetkezik, az apró szerkezet hasonló áramütéssel, mint az aktatáskányi defibrillátor megszünteti a rohamot.

Derek R. MacFadden és munkatársai 6021 szívbeteget kezeltek pacemaker beültetéssel. Minden beteg megkapta a műszert, akinek a nemzetközi ajánlás szerint arra szüksége volt – a nők és a férfiak között nem tettek különbséget.

A beavatkozást követő 45. napig a nőknél 78 százalékkal gyakrabban voltak szövődmények, mint a férfiak csoportjában és ezt a különbséget egy évig észlelték. A nőknél főleg a műszerből a szívbe vezető elektromos vezeték zavarai jelentettek gondot. Az egyéves megfigyelés során a nők lényegesen ritkábban kaptak a műszertől indokolt áramütést veszélyes szívritmuszavar miatt. Az elektromos vezeték okozta szövődmények többször tették szükségessé az elektróda igazítását, áthelyezését. Ennek oka az, hogy a nők ereinek fala vékonyabb, sérülékenyebb, mint a férfiaké.

A szakértők hangsúlyozták, hogy ezért az eddiginél is nagyobb figyelemmel célszerű mérlegelni nők esetében a gyógyszeres kezelést, az ilyen műszerek beültetése helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik