Tudomány

Már az ókorban is ittak alkoholmentes sört?

Ughy Márton

2012. 01. 20. 10:25

Azt eddig is tudtuk, hogy a sumérek kedvelték a sört, azonban számos történész szerint elképzelhető, hogy az nem tartalmazott alkoholt.

Korábban a témában:

A sumérek kedvelt italának előállítását a közelmúltban elhunyt Peter Damerrow, a Max Planck Intézet ókortörténésze, az ékírásos szövegek ismert szakértője kutatta. A történészek közül sokan úgy vélik, hogy a sumérek először árpakenyeret sütöttek, majd azt használták fel a sör előállításához.

Damerow viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az agyagtáblák semmiféle utalást nem tartalmaznak a kenyérsör előállítására, csupán a sörfőzdékbe szállított alapanyagokat sorolják fel. “A sumérok sörfőzésével kapcsolatos igen kevés információ alapján nem állíthatjuk biztosan, hogy a termék tartalmazott alkoholt.

A Ludwig Maximilian Egyetem kutatói a Müncheni Műszaki Egyetem szakértőivel közösen a Szíria északi részén lévő Tall Bazi régészeti helyszínen megpróbáltak “ókori” sört főzni. Damerow szerint – aki megkóstolta az italt – a kísérlet csupán azt bizonyította, hogy “eredeti” körülmények között is elő lehet állítani sört. Ugyanakkor a kísérlet segít jobban megérteni, hogy a sumérok miként készítették erjesztett italaikat.

NINKASZI-HIMNUSZ

Számos olyan, 4000 éves ékírásos agyagtábla került napvilágra, amelyek a sörfőzdékbe irányuló búza-, árpa-, vagy malátaszállítmányokról számol be.

A Kr.e. 1800-ból származó Ninkaszi-himnusz is a sörkészítést dicsőíti, ugyanakkor a leletek semmiféle részletet nem árulnak elő az ital előállításának folyamatáról.

A “sörivóknak való” Ninkaszi-himnusz sumer vers a Kr.e. 2. évezred első feléből.

Valójában nem is himnusz, hanem inkább kocsmadal, a verset feltehetőleg az édubba (írnokképző) diákjai írták, talán valamely népdal alapján.

Látszólag Ninkaszi istennőt élteti (sumer nyelven “a szájat megtöltő úrnő”, aki a mitológiai források szerint a sörfőzés feltalálója), valójában a sörivás örömeiről szól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.