Tudomány

A konyhában a pattanások legjobb ellenszere

El lehet felejteni a reklámok csodatermékeit, egy egyszerű fűszernövény oldhatja meg a kamaszok minden kinyomható gondját.

Bár a legtöbb tini azzal a szent meggyőződéssel próbálja átvészelni a legpattanásosabb éveket, hogy egyszer majd jobb lesz, manapság már a harminc felettieket sem kíméli a Propionibaktérium, amely általában az apró, fehér pöttyökről a hatalmas, duzzadó cisztákig felel a pattanásokért.

Arról már korábban is írtunk, hogy az iPhone-nal hasztalan próbáljuk legyőzni őket, s bár az Amazon környékéről származó sárkányvér állítólag nagyon jó, a Leeds Metropolitan University kutatói szerint nem kell olyan messzire mennünk, elég a konyhakertből egy kis kakukkfű.

A legtöbb kereskedelmileg is kapható megoldásnál egy benzoil-peroxid nevű vegyület felel az antibakteriális hatásért – mint kiderült, a kakukkfű magas koncentrációkban tartalmazza ezt a csodaszert. Olyannyira, hogy a vizsgálatok során készített tinktúrák még a gyógyszertári készítményeknél is hatásosabbnak bizonyultak.

Hogy mi az a tinktúra? Margarita Gomez-Escalada, a kutatók egyikének EurekAlertnek adott nyilatkozata szerint a növényi anyag alkoholban ázik napokon, vagy akár heteken keresztül. “A folyamat kivonja a növényből az aktív összetevőket.” Ha tényleg ilyen hatásos, dobják csak piacra – vagy árulják el, elég-e vodkába mártani némi kakukkfüvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik