Élet-Stílus

30 felett is támadhat a pattanás

A dohányzás, a naptej és a túlzott stressz mind a bőrproblémák kialakulásának kedvez.

Bár a pattanások főleg a kamaszokat kínozzák, egyre több az olyan 20-30 év feletti is, akiknél szintén komoly gondokat okoznak: becslések szerint ebből a korosztályból minden negyedik magyar küzd a pattanásokkal. A kiterjedt, gyulladásos bőrpanaszokat a szakemberek rendszerint antibiotikumokkal kezelik, de jó hír, hogy a pattanások nagy része megszüntethető egyszerű életmódbeli változtatással is.

Az egészséges bőr legnagyobb ellenségei a dohányzás, a naptej és a stressz. Az orvosoknak eddig még nem sikerült megmagyarázni a cigarettázás és a bőrpanaszok közötti kapcsolatot, ám statisztikai adatok bizonyítják, hogy az összefüggés valóban létezik: a 25-30 év közötti dohányos nők 42%-a aknéval küzd. A sok stressz ugyancsak ront a helyzeten, hatására fokozódik a stresszhormontermelés, ami egyenes út a pattanások kialakulásához.

A tévhittel ellentétben még a napozás sem jelent állandó megoldást: a tavaszi és téli időszakban – kevésbé látható formában ugyan – de újra visszatérnek a pattanások. A napozáshoz használt naptej ráadásul eltömi a pórusokat, ami fehér, vagy fekete mitesszerek kialakulásához vezet.

A szakértők a bőrhibák hatékony leküzdéséhez étrendbeli változást javasolnak: a halban, lenmagban és tojásban található omega-3 zsírsavak segíthetnek és gyorsítják a gyógyulást.

AJÁNLOTT LINKEK:

A szauna nem, a vitaminok segítenek pattanás ellen (origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik