Tudomány

Robotkesztyű szorít az ember helyett

A NASA és a General Motors által fejlesztett kesztyű plusz erő kifejtésével könnyítené meg az ember munkáját.

A két csoport még 2007-ben kezdte meg együttműködését, melynek keretein belül megalkották azt a robotikus asztronautát, amely alig egy hónappal ezelőtt kézfogással ünnepelte ébredését a Nemzetközi Űrállomáson.

A robot fejlesztése közben szerzett tapasztalatokat azonban hasznosítani szerették volna az emberek körében is – ennek eredménye a Human Grasp Assist device (Emberi Markoló Segédeszköz), vagy röviden a K-Glove névre keresztelt prototípus.

A kesztyűbe ujjak érintésével működtetett érzékelőket szereltek, melyek aktiválásakor a kesztyű erejét adó szintetikus inak összehúzódnak és ökölbe szorítva tartják a kezet – így akár feleakkora erő kifejtésével is ugyanazt a szorítást lehet elérni.

A kesztyű első körben az űrhajósok munkáját könnyítené meg, a későbbiekben azonban a “földi” fizikai munkások tehermentesítésére is használnák – ezzel csökkentenék a folyamatos (esetleg ismétlődő) erőkifejtést igénylő munkáknál előforduló sérülések gyakoriságát.

Azt persze nehéz megítélni, hogy ez és a hasonló technológiák milyen gyorsan fognak az űrkutatásból átgyűrűzni a mindennapokba, alapvető elemeire bontva azonban a robotkesztyű jóval egyszerűbb egy tényleges robotkéznél, így jó esély van rá, hogy a közeljövőben, szélesebb körben is elterjedjenek.

Ki tudja? Néhány évtizeden belül akár kötelező munkavédelmi eszközzé is válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik