Tudomány

Az autózás és tévénézés növeli az infarktus kockázatát

Nagy szerepe van az ülő életmódnak a szívroham kialakulásában – derült ki egy világméretű felméréséből.

Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ, ám egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtött adatait az European Heart Journal februári száma közölte.

Az INTERHEART vizsgálat döntően azzal foglalkozott, hogy a rendszeres fizikai terhelés, akár kötelességszerű fizikai munka gyanánt, akár szórakoztató testmozgás, sport formájában milyen módon és mértékben játszhat szerepet a szívroham megelőzésében. A munkában 262 szívgyógyászati központ vett részt és csaknem 30 000 embert vizsgáltak valamennyi földrészen. Tízezernél több szívbeteggel foglalkoztak, akik elszenvedték első szívinfarktusukat

A szakemberek kimutatták, a fizikai aktivitás, akár munkaidőben, akár szórakozásként csökkentette a szívroham kockázatát minden vizsgált országban. A kemény fizikai munkának ilyen kedvező hatása nem volt. Fontos fölismerésük, hogy akinek van autója vagy televíziókészüléke, annak infarktuskockázata lényegesen nagyobb, mint annak, aki az előzők egyikével sem rendelkezik. Persze a rendszeres, laza mozgásprogram ezt a veszélyt kivédheti.

Hasonló eredményre jutottak két éve brit tudósok is. Tanulmányukból kiderült, hogy ha a kutatásban részt vevők az átlagos napi négy óra helyett, csupán hatvan percet töltöttek volna tévénézéssel, akkor a szívbetegség okozta halálesetek nyolc százaléka megelőzhető lett volna.  A tévénézés és a szívbetegség kialakulása közötti kapcsolat még úgy is erősnek bizonyult, ha figyelembe vették a mozgásszegény életmódot, az elhízást, a rossz táplálkozást és a dohányzást is.

De azok sincsenek teljes biztonságban, akik autózás helyett a gyaloglást választják. Az autókból ömlő égéstermék ugyanis brit tudósok szerint bizonyos esetekben infarktust okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik