Tudomány

Őssejt lehet a gyógyír a törött szívekre

Amerikai orvosok szívroham által okozott szövetkárosodást tudtak gyógyítani a páciensek saját szívéből nyert őssejtekkel.

Állításuk szerint a szívben keletkezett hegszövet mennyiségét sikerült a felére csökkenteni, a szívizom pedig példátlan módon gyarapodott a kisméretű, eredetileg a módszer biztonságosságának vizsgálatára tervezett klinikai próbában.

Szívroham akkor történik, amikor vérrög képződése miatt elzáródnak a szív erei, ezért a szerv oxigénhiányos állapotba kerül. A gyógyulás folyamatában az elhalt izomszövet helyét hegszövet veszi át, amely azonban nem képes a pumpafunkció ellátására, ezért a létfontosságú szerv teljesítménye csökken.

Az amerikai Cedars-Sinai Szívintézet munkatársai a most ismertetett klinikai próbában a saját szívőssejtek gyógyításra való felhasználásának biztonságosságát tesztelték huszonöt betegen.

Egy hónapon belül a szívrohamot követően tubust helyeztek el az érintett páciens nyaki vénájába, majd letolták a szívéig, ahonnan “félmazsolányi” szövetmintát vettek. A mintából laboratóriumban kinyerték az őssejteket, és tovább tenyésztették azokat.

A kezelés előtti átlagosan 24 százalékról hat hónap elteltével 16, majd egy év múlva 12 százalékra csökkent a hegszövet mennyisége a szív bal kamrájában – a hegszövet helyét ráadásul egészséges szívizom töltötte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik