Tudomány

Ehetsz bármit, mégis lefogysz?

Az agyban található egyik vegyület manipulálása lehetővé teheti azt, hogy az ember bármit egyen, kihagyja az edzést, mégis vékony maradjon.

Úgy tűnik, hogy a tudománynak hála nincs már olyan messze egy valóban működő fogyókúrás pirula, ami lehetővé tenné, hogy az ember a testmozgás teljes elhanyagolása, az egészséges étrend abszolút figyelmen kívül hagyása mellett is álmai alakjával rendelkezhessen.

Daniele Piomelli, az irvine-i Kaliforniai Egyetem professzorának elmondása szerint azt már eddig is lehetett tudni, hogy a testünk által termelt – a marihuána hatóanyagának molekuláris szerkezetéhez hasonló – endokannabinoidok kritikus szerepet játszanak a sejtek energiaháztartásának szabályozásában.

Az ezzel kapcsolatos legújabb kísérletben egerek agyában korlátozták ezen vegyületek aktivitását, aminek közvetlen következményeként az ekképp kezelt állatok anyagcseréje jelentősen felgyorsult, vagyis az átlagnál sokkal több kalóriát égettek – így annak ellenére vékonyak tudtak maradni, hogy a kontrollcsoporthoz képest sokkal kevesebbet mozogtak és kifejezetten zsíros étrendet élvezhettek.

A kutatás legmegdöbbentőbb eleme az volt, hogy a magas zsírtartalmú ételekkel kapcsolatba hozott magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség kockázata sem nőtt meg.

A piacra dobható pirulától azonban még valószínűleg évtizedekre vagyunk, hiszen a legnagyobb leküzdendő akadály egy olyan szer megalkotása, ami mellékhatások nélkül, kizárólag ezt az agyterületet szabályozza. A kényelmesen elérhető modell alkat reménye tehát megvan, de addig is irány az edzőterem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik