Tudomány

Kevésbé érzékeny, akinek vörös a haja?

Dán kutatók szerint a vörösek kevésbé reagálnak bizonyos fájdalmakra.

A tüzes hajszínt általában a tüzes temperamentummal és a szexualitással szokták összefüggésbe hozni – már ha nőkről van szó, hiszen alig valakinek kell a vörös hajúak spermája -, de olyan városi legendák is keringenek, melyek a hajszínt a fájdalomküszöbbel hozták összefüggésbe.

Már az Állítólag című műsor mítoszirtói rámutattak, most pedig tudományos igényességű kísérletek is bizonyítják, hogy valamiért a vörös hajúak másképp érzik a fájdalmat – igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy miért.

A tesztalanyoknak egyebek mellett egy kis kapszaicint fecskendeztek a bőrük alá (ettől az anyagtól csíp a csilipaprika), és kiderült, hogy a szúró fájdalom kevésbé zavarja a vöröseket. Lars Arendt-Nielsen, az Aalborgi Egyetem munkatársa, egyúttal a tanulmány egyik szerzője szerint a vörösek valamiért jobb védelemmel rendelkeznek. “Kevésbé reagálnak magára a szúrásra és az injekció körüli területre gyakorolt nyomásra egyaránt.

Az eredmények – csak, hogy további zavart keltsünk – egyben azt is jelentik, hogy a vörös hajúak jobban bírják a tüzes csípős ételeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik