Tudomány

Mégsem halnak ki a férfiak, meg lehet nyugodni

A génkutatók legújabb elemzése szerint az Y-kromoszóma - a korábbi feltételezésekkel szemben - nem fog eltűnni.

Közismert, hogy az ember testi sejtjeinek magjában 46 kromoszóma van – ezek közül 44 párosával áll, a fennmaradó kettő pedig az X- illetve az Y-kromoszóma. A nők két X-, a férfiak pedig egy X- és egy Y-kromoszómával rendelkeznek. Ez a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket hordozza és az egyetlen az örökítőanyagban, amelynek nincsen ellentétpárja.


(Forrás: The National Institute of Standards and Technology)

Az evolúció több millió éve alatt számos alkalommal érte génveszteség az emberi kromoszómákat, azonban amerikai kutatók szerint az elmúlt 25 millió évben azonban nem történt ilyen jelentős változás. A kutatók szerint a nemi kromoszómák 200-300 millió évvel ezelőtt a “normális” kromoszómákból alakultak ki. Azóta ötször történt erőteljes, génveszteséggel társuló átalakulás.

Jennifer Hughes, a Massachusettsi Műszaki Intézet kutatója és munkatársai makákók Y-kromoszómáját vizsgálták meg, eredményeiket pedig összehasonlították az emberek és csimpánzok korábban elemzett mintáival.

Míg az emberek és a csimpánzok fejlődése csak hatmillió évvel ezelőtt vált el egymástól, az óvilági majmok – például a makákók – és az ember fejlődése már harmincmillió éve különvált. Eredményeik szerint az utolsó, génveszteséggel társuló kromoszómaváltozás 25 millió évvel ezelőtt következett be, még azelőtt, hogy az ember fejlődésvonala elvált volna a makákókétól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik